KlavarScript

klavarskriboWeergave van het op deze site geplaatste materiaal in Klavarskribo is in eerste instantie mogelijk dankzij software met de naam KlavarScript, dat kans ziet het universele notenschrift om te zetten in Klavarskribo. Dit programma werd ontwikkeld door Marco van der Kolk uit Zoetermeer. De klavarprint die dit programma oplevert voldoet echter maar in gedeeltelijke mate aan de eisen die klavarspelers aan hun muziek mogen stellen.

 

foto jan de graafHet is te danken aan de vaardige hand van Jan de Graaf uit Meppel, (foto) zelf klavarorganist, (maar ook thuis in het ‘gewone’ notenschrift) dat de klavarzettingen vanaf nu steeds meer in een geheel professionele versie gedownload kunnen worden. Jan is goed thuis in de software en heeft een ruime ervaring in het tot in de details verzorgen van klavarskribo muziek.

Het zal nog even duren voordat alle reeds eerder geplaatste klavarprints over zijn corrigerende scherm zijn gegaan maar inmiddels zijn de psalmen gereed en worden op dit moment de liederen uit de veertigdagentijd door hem ter hand genomen. Door hem geredigeerde zettingen zijn herkenbaar aan de toevoeging ‘gra’ onderaan het muziekblad. Alle zettingen waarop dit initiaal ontbreekt kunnen nog onregelmatigheden bevatten of een enkele keer een niet geheel correcte stemvoering. Aan de verbetering daarvan wordt gewerkt maar voorlopig is het klavarskribo materiaal dus nog even ‘under construction’.