KlavarScript

klavarskriboWeergave van het op deze site geplaatste materiaal in Klavarskribo is in eerste instantie mogelijk dankzij software met de naam KlavarScript, dat kans ziet het universele notenschrift om te zetten in Klavarskribo. Dit programma, ontwikkeld door Marco van der Kolk uit Zoetermeer, blijkt echter maar in gedeeltelijke mate te voldoen aan de eisen die klavarspelers aan hun muziek mogen stellen. Daarom is een kundig iemand nodig die foutjes er uit licht en de opmaak verbetert.

Het is te danken aan de vaardige hand van Jan de Graaf uit Meppel, (foto) zelf klavarorganist maar ook thuis in het ‘gewone’ notenschrift,  dat steeds meer klavarzettingen nu in een professionele versie gedownload kunnen worden. Jan is goed thuis in de software en heeft ruime ervaring in het tot in de kleinste details verzorgen van klavarskribo muziek.

Het zafoto jan de graafl nog even duren voordat alle reeds eerder geplaatste klavarprints door hem zijn bewerkt. De Psalmen zijn alle gedaan. Onze keuze werd verder bepaald door de voorstellen te volgen van de rubriek Getijden van het jaar op bldz. 1606 van het Liedboek. Op die sleutel zijn nu vrijwel alle liederen geplaatst. Aansluitend worden alle liederen (van achter af) behandeld die nog niet eerder waren gedaan. We zitten momenteel rond liedboeknummer 800. De door De Graaf geredigeerde zettingen zijn herkenbaar aan de toevoeging ‘gra’ onderaan het muziekblad. Alle zettingen waarop dit initiaal ontbreekt kunnen dus nog een enkele onregelmatigheid bevatten of een niet geheel correcte stemvoering. Voorlopig is het klavarskribo materiaal dus nog even ‘under construction’.